زیست شناسی

زیست شناسی

این وبلاگ برای تمام عزیزانی که به علوم زیستی علاقه دارند ایجاد شده و از همه چیز و همه جا که مرتبط با زیست شناسی باشد اطلاعات میدهد
زیست شناسی

زیست شناسی

این وبلاگ برای تمام عزیزانی که به علوم زیستی علاقه دارند ایجاد شده و از همه چیز و همه جا که مرتبط با زیست شناسی باشد اطلاعات میدهد

آمار بالای سرطان پروستات در ایران

 

رئیس انجمن اورولوژی ایران با اعلام اینکه سرطان پروستات در کشور بسیار زیاد شده است، از ویزیت مردان توسط جمعی از اورولوژیستها در روز پنجشنبه پنجم اسفند ماه جاری خبر داد.

      به گزارش مهر، دکتر سید جلیل حسینی روز یکشنبه همزمان با آغاز هفته سلامت مردان در نشست خبری نسبت به بیماری های خطرناک و بدون علامت مردان هشدار داد و گفت: این بیماریها می‌توانند به از دست رفتن عمر منجر شوند. تومور مثانه، تومور پروستات و نهفتگی ارگان زاینده نطفه در پسربچه‌ها از جمله بیماریهای مهم و خطرناک مردان هستند.
      وی سرطان مثانه را بدون علامت خواند و افزود: این بیماری تنها با خونریزی مختصر در مثانه و تغییر رنگ ادرار همراه است. طی سالهای گذشته با موارد پیشرفته این بیماری در کشور مواجه بودیم، این در حالی است که اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود با جراحی مختصر، درمان شده و بیمار از طول عمر طبیعی برخوردار خواهد بود.
       حسینی اضافه کرد: تومور مثانه سالانه مرگ و میر زیادی به دنبال دارد. در ایران تومور مثانه حدود 48 درصد تومورها را به خود اختصاص داده است و در مجموع از میان بیماریهای مجاری ادراری، تومور مثانه از شایعترین بیماریها در سنین مختلف است.
       وی با بیان اینکه تومور مثانه در مردان بیشتر از زنان است، گفت: مصرف سیگار، مصرف طولانی مدت داروهای مسکن، عفونتهای مزمن و همچنین مواجهات شغلی با رنگ، ‌لاستیک و مواد شیمیایی از جمله عوامل خطر بروز تومور مثانه هستند. همچنین تومور مثانه از لحاظ ژنتیکی نیز به نوعی ثابت شده است.
       حسینی تنها علامت سرطان پروستات را تغییر در ادرار عنوان کرد و گفت: همه مردان پروستات دارند. پروستات مردان از 40 سالگی بزرگ می‌شود و برخی از این موارد می‌تواند سرطانی شود. متاسفانه سرطان پروستات در کشور بسیار زیاد شده است به گونه‌ای که تومور پروستات از 33 درصد شیوع برخوردار است که این امر در جمعیتهای مختلف متفاوت است.
       رئیس انجمن اورولوژی ایران در ادامه به بیماری نهفتگی ارگان زاینده نطفه در پسربچه‌ها اشاره کرد و ادامه داد: اگر این بیماری در پسربچه‌ها شناخته نشود می‌تواند در بزرگسالی و هنگام ازدواج برای آنها مشکل ایجاد کند. به این ترتیب هیچ نطفه‌ای در بدن آنها وجود نخواهد داشت، این در حالی است که با یک جراحی کوچک می‌توان مشکل را برطرف کرد. بر این اساس لازم است کودکان زیر یک سال تحت معاینه ویزیت عمومی قرار بگیرند.
       وی با اشاره به برنامه‌های در نظر گرفته شده برای هفته سلامت مردان در سال جاری گفت: طبق معمول هماهنگیهایی با وزارت بهداشت و ستاد دانشگاههای علوم پزشکی تهران و استانها صورت گرفته است. در حال حاضر 850 اورولوژیست در کشور وجود دارند که حدود نیمی از آنها برای شرکت در این برنامه اعلام آمادگی کرده‌اند.
       به گفته حسینی ، سال گذشته در هفته سلامت مردان حدود 15 هزار ویزیت و 25 هزار مشاوره تلفنی توسط اورولوژیست های کشور انجام شد.
       علاقمندان می‌توانند جهت اطلاعات بیشتر به سایت‌های اینترنتی www.iuanet.org، www.salamat.tehran.ir و www.port.health.gov.ir مراجعه کرده و یا با شماره تلفن 88526900 برای راهنمایی و مشاوره تماس بگیرند.
  

منبع: سایت تابناک 

توضیح: یکی از دوستان بازدید کننده گلایه کرده بودند که همه سایت ها کارشون شده کپی و پیست کردن ضمن این که بنده هم مخالف این کار هستم و موافق با نظر ایشان ُ اما این دسته خبر ها فقط به مدت ۲۴ تا کمی بیشتر بر روی سایت تابناک باقی است و بعد از آن آرشیو می شود اما در این وبلاگ همیشه در دسترس می ماند تا کسان بیشتری این خبر را بخوانند.  

 

بیماری پروستات چیست؟ 

  

      پروستات یکی از اعضای ویژه مردان است. معمولاً به اندازه گردو بوده و پایین‌تر از مثانه در لگن قرار گرفته است. پروستات قسمت ابتدایی مجرای ادراری آقایان را احاطه می‌کند.
      پروستاتیت عفونت پروستات می‌باشد که بیماری ویژه مردان جوان (بین 20 تا 40 سالگی) است.  
دو نوع حاد و مزمن دارد.

سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات عبارت است از رشد سلول‌های بدخیم در داخل پروستات. سرطان پروستات یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در مردان در کشورهای غربی می‌باشد. بهتر است بدانید احتمال بروز این سرطان با افزایش سن زیاد می‌شود. به طوری که می‌توان گفت احتمال اینکه یک مرد 50 ساله تا آخر عمرش از نظر بافت شناختی به سرطان پروستات مبتلا شود نسبتاً زیاد است ولی اکثر آنها در طول عمر از نظر بالینی بدون علامت باقی می‌مانند. و تا آخر عمر هیچ مشکلی برای شخص مبتلا ایجاد نمی‌کنند.
 
علت سرطان پروستات چیست؟
علت آن مانند اغلب سرطان‌ها ناشناخته است.
بهتر است بدانید خطر ابتلا به سرطان پروستات در کسانی که سابقه فامیلی این بیماری را دارند بیشتر است این مردان حتی اگر هیچ علامتی از بیماری نداشته باشند باید از سن چهل و پنج سالگی به بعد بطور منظم تحت بررسی و معاینه قرار بگیرند.
برخی محققین نشان داده‌اند مصرف چربی زیاد در رژیم غذایی شانس ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می‌دهد.
 
علائم سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات در مراحل اولیه هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند. در مراحل بعدی ممکن است علائم زیر دیده شود:
1)      علائم اولیه: این علائم شبیه علائم بزرگ شدن خوش خیم پروستات که در قسمتهای قبل گفته شد می‌باشند.
2)   علائم مراحل پیشرفته بیماری پس از دست‌اندازی سرطان به سایر نقاط بدن ایجاد می‌گردند مانند دردهای استخوانی، بالا رفتن اورة خون، کم خونی و کاهش وزن شدید.
 
چگونه می‌توان سرطان پروستات را تشخیص داد؟
-          معاینه پروستات توسط پزشک.
-          آزمایش PSA خون: (آنتی ژن اختصاصی پروستات در سرم خون). در اکثر موارد سرطان پروستات PSA خون افزایش می‌یابد.
-     نمونه‌برداری پروستات: در صورت معاینه غیرطبیعی بودن PSA خون نمونه‌برداری پروستات انجام می‌شود تا سرطان پروستات تشخیص داده شود.
 
بهتر است در مردان بالای 50 سال، آزمایش PSA خون و معاینه پروستات توسط متخصص اورولوژی انجام گیرد. در بیمارانی که سابقه فامیلی مثبت دارند، این بررسی‌های باید از 45 سالگی شروع شود.
در صورت عدم تشخیص به موقع سرطان پروستات و گسترش بیماری به سایر نقاط بدن این بیماری غیرقابل درمان و منجر به مرگ می‌شود.
 
راه‌های درمانی سرطان پروستات:
انتخاب نوع درمان براساس میزان پیشرفت سرطان است.
-          در سرطان محدود به پروستات که به سایر نقاط انتشار نداشته باشد، باهدف ریشه‌کنی بیماری دو انتخاب وجود دارد:
1-      جراحی پروستات
2-      اشعه درمانی
-     در سرطان پیشرفته درمان شامل اشعه درمانی، هورمون درمانی و درمانهای حمایتی است. توقف هورمون‌های ضروری برای رشد و نمو سلول‌های بدخیم به دو روش قابل انجام است:
1-        تجویز داروهای هورمونی خاص: از مهم‌ترین این داروها می‌توان به آنالوگهای GnRh (مثل دیفرلین Diphereline) اشاره نمود که با تزریق ماهیانه فقط یک آمپول ضمن حفظ بیضه تولید هورمونهای مورد نیاز حیات سلولهای بدخیم پروستات را مهار نموده، موجب توقف رشد و تکثیر این سلولها گردیده و میزان PSA (آنتی‌ژن اختصاصی پروستات در سرم خون) را به محدوده طبیعی بر می‌گرداند و جایگزین مناسبی در درمان بیمارانی می‌باشد که فاقد معیارهای لازم جهت عمل جراحی هستند.
2-                جراحی و خارج کردن بیضه‌ها
 
این روش‌ها فقط رشد سلولهای سرطانی را متوقف می‌کند ولی آن را از بین نمی‌برد، بنابراین احتمال عود بیماری پس از چند سال وجود دارد، بنابراین:
تشخیص زودهنگام سرطان پروستات با انجام آزمایش PSA خون و معاینه سالانه از 50 سالگی به بعد امکان­پذیر می‌باشد. تشخیص زودهنگام درمان به موقع و ریشه کن نمودن سرطان پروستات را ممکن می‌سازد.
 
 
بیماران با چه علائمی مراجعه می‌کنند؟
نوع حاد با تب و لرز، درد استخوانی و درد تمام بدن تظاهر می‌نماید. سوزش ادرار، تکرار ادرار، سخت ادرار کردن، کدر شدن ادرار و احساس سنگینی در ناحیه زیر بیضه‌ها و داخل مقعد از علایم اختصاصی آن می‌باشند. پروستاتیت حاد ممکن است منجر به بند آمدن کامل ادرار شود.
برای درمان معمولاً نیاز است بیمار در بیمارستان بستری شود و آنتی‌بیوتیک از راه ورید برای وی تزریق شود. بیماری در عرض چند روز پس از درمان مناسب بهبود می‌یابد.
 
ممکن است پروستاتیت حاد تبدیل به پروستاتیت مزمن یا آبسه پروستات بشود.
آبسه پروستات نیاز به جراحی برای تخلیه آبسه دارد.
پروستاتیت مزمن بیماری است که مدت‌های طولانی باعث ایجاد مشکل برای شخص مبتلا می‌گردد. درمان آن طولانی است و نیاز به همکاری مستمر پزشک و بیمار دارد.
 
 
بزرگی خوش‌خیم پروستات چیست؟  
بزرگی خوش خیم پروستات بیماری شایع مردان مسن می‌باشد. در اثر بزرگ شدن پروستات، مجرای ادرار تحت فشار قرار گرفته و راه خروجی ادرار مسدود می‌شود.
 
در چه افرادی بزرگی خوش خیم پروستات بیشتر دیده می‌شود؟
شیوع این بیماری باافزایش سن بیشتر می‌شود، به طوری که بیش از پنجاه درصد مردان بالای 50 سال و 90% بیماران بالای 80 سال مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات هستند. تاکنون علت بزرگ شدن پروستات مشخص نشده است.
 
بزرگی خوش خیم پروستات چه علائمی ایجاد می‌کند؟
علائم این بیماری به علت فشار پروستات بر مجرای ادراری ایجاد می‌شوند و عبارتند از:
1)      کاهش فشار و قطع و وصل شدن جریان ادرار.
2)      تأخیر در شروع ادرار .
3)      نیاز به تخلیه مکرر ادرار و احساس باقی ماندن ادرار در مثانه پس ازادرار کردن .
4)      قطره قطره آمدن ادرار پس ازاتمام ادرار کردن .
5)      تکرر ادرار در روز و شب .
6)      زور زدن هنگام ادرار کردن .
 
بیمارانی که علائم گفته شده را دارند، بایستی به متخصص اورولوژی مراجعه نمایند تا تحت معاینه و بررسی قرار گیرند.
سرطان پروستات نیز به علت بزرگی پروستات گاهاً با علایم فوق دیده می‌شود.
 
آیا می‌دانید در صورت عدم درمان، بزرگی خوش خیم پروستات می‌تواند عوارضی به دنبال داشته باشد؟
 در صورت عدم درمان عوارض عبارتند از:
1-      اسنداد کامل راه خروج و بند آمدن ادرار .
2-      خونریزی ادراری .
3-      تشکیل سنگ مثانه .
4-      عفونت‌های ادراری .
5-      نارسایی کلیه .
6-      از کارافتادن مثانه .
در صورت عدم درمان بزرگی خوش خیم پروستات می‌تواند موجب نارسایی کلیه شود.
 
راه‌های تشخیص این بیماری چیست؟
علائم ذکر شده در قسمت قبل احتمال این بیماری را مطرح می‌نماید. برای تشخیص قطعی باید کارهای زیر انجام شوند:
-          پزشک می‌تواند با انجام معاینه پروستات آن را لمس کرده و بزرگ شدن اندازه آن را تشخیص دهد.
-          برای بررسی بیشتر از آزمایش خون و ادرار و سونوگرافی کلیه‌ها، مثانه و پروستات استفاده می‌شود.
-     بهتر است بدانید بزرگی خوش خیم پروستات علت سرطان پروستات نمی‌باشد، ولی احتمال دارد بزرگی خوش خیم و بدخیم پروستات با هم وجود داشته باشند. بنابراین لازم است در تمامی بیمارانی که با علائم بزرگی خوش خیم پروستات مراجعه می‌کنند. آزمایش PSA خون و معاینه پروستات انجام شود.
 
چه راه‌های درمانی برای بزرگی خوش خیم پروستات وجود دارد؟
درمان به دو صورت دارویی و جراحی می‌باشد. نوع درمان بستگی به وضعیت بیمار دارد.
 
چه درمان‌های دارویی برای بزرگی خوش خیم پروستات وجود دارد؟
1-   شل کننده‌های عضلات پروستات: مهمترین داروهای استفاده شده در درمان بزرگی خوش خیم پروستات هستند. از جملة این داروها می‌توان به پرازوسین (Prazosin)، ترازوسین (Terazosin) و تامسولوسین (Tamsulosin) اشاره کرد. این داروها موجب بهبود جریان ادراری و تخفیف علائم می‌شوند، اما تأثیری بر اندازه پروستات ندارند. عوارض این داروها عبارتند از سرگیجه به هنگام تغییر وضعیت از نشسته به ایستاده، احساس سبکی سر و ضعف...
2-   فیناستراید: دارویی است که به تنهایی اثر کمی در بهبود علائم ناشی از بزرگی پروستات دارد، ولی در موارد کمی باعث کوچک شدن پروستات می‌گردد.
3-      داروهای گیاهی: مانند پیجیوم که اثر آنها ثابت نشده است.
 
بیمارانی که دچار یک یا چند تا از علایم زیر در زمینه بزرگی پروستات باشند نیاز به عمل جراحی پروستات دارند:
1)      عفونت‌های مکرر ادراری .
2)      سنگ مثانه .
3)      خونریزی مکرر ادراری .
4)      علایم نارسایی کلیه .
5)      عدم پاسخ مناسب به درمان دارویی .
 
چه روش‌های جراحی برای درمان بزرگی خوش خیم پروستات وجود دارد؟
1-      تراشیدن پروستات از طریق مجرا (TUR-P).
2-      جراحی باز پروستات: در مواردی که اندازه پروستات بزرگ باشد. جراحی پروستات به روش باز انجام می‌شود.
 
روش‌های جدید درمان بزرگی پروستات
از امواج رادیویی، لیزر یا امواج مافوق صوت در درمان بزرگی خوش خیم پروستات استفاده می‌شود. این روشها در حال تحول بوده و هنوز نتایج طولانی مدت آنها مشخص نشده است.  
منبع: سایت وزارت بهداشت و درمان
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد